Πώς θα ξεφορτωθείς τις ραγάδες

Πήγαινε κάτω

Πώς θα ξεφορτωθείς τις ραγάδες

Δημοσίευση  KaTeRiNa 7 Την / Το Δευ Αυγ 02, 2010 9:20 pm

genika gia tc ragades

Οι ραγάδες είναι ένα αισθητικό κυρίως πρόβλημα, που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό αυτή την εποχή, καθώς τα ρούχα μας γίνονται περισσότερο... αποκαλυπτικά. Αν ανήκετε κι εσείς στην ομάδα των γυναικών που ταλαιπωρούνται από αυτό, διαβάζετε το σωστό άρθρο. Για να κατανοήσετε πού οφείλονται, είναι καταρχάς χρήσιμο να γνωρίσετε τη δομή του δέρματος αλλά και το μηχανισμό που ευθύνεται για τη δημιουργία τους.
Η δομή του δέρματος
Όπως είναι πιθανό να γνωρίζετε ήδη, το δέρμα αποτελείται από την επιδερμίδα, το κυρίως δέρμα ή χόριο και το υποδόριο λίπος. Η επιδερμίδα δεν είναι παρά μια λεπτή στιβάδα κυττάρων στην επιφάνεια του δέρματος, η οποία αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό του συνολικού πάχους του. Το χόριο ή κυρίως δέρμα βρίσκεται ανάμεσα στην επιδερμίδα και το υποδόριο λίπος και έχει πολύ μεγαλύτερο πάχος από την επιδερμίδα. Περιέχει τα αγγεία του δέρματος και αποτελείται κυρίως από κολλαγόνες και ελαστικές ίνες, οι οποίες είναι οργανωμένες σε ένα πλέγμα που θυμίζει πάρα πολύ τη δομή υφάσματος.

Πώς δημιουργούνται
Αν τεντώσετε απότομα ένα ύφασμα, θα παρατηρήσετε ότι σε κάποια σημεία οι ίνες του υφάσματος απομακρύνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας κενά, χωρίς, ωστόσο, το ύφασμα να σχίζεται. Αυτό ακριβώς το φαινόμενο παρατηρείται και στις ραγάδες: τις προκαλεί το απότομο τέντωμα του δέρματος.

Τα αίτια που τις προκαλούν: Οι ραγάδες μπορεί να οφείλονται :
α) σε γρήγορη αύξηση του ύψους κατά την εφηβεία
β) σε αύξηση (κυρίως απότομη) του σωματικού βάρους λόγω παχυσαρκίας
γ) στην εγκυμοσύνη

Οι ίνες κολλαγόνου του χορίου διαχωρίζονται σχηματίζοντας γραμμές στην επιφάνεια του δέρματος. Οι γραμμές αυτές στην αρχή έχουν ένα ροζ-κόκκινο χρώμα και σχηματίζουν εντύπωμα (δηλαδή η επιφάνειά τους βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος). Το ροζ χρώμα οφείλεται σε προσωρινή φλεγμονή και υποχωρεί μετά από έναν περίπου χρόνο. Ωστόσο, οι «χαραγμένες» γραμμές παραμένουν για όλη τη διάρκεια της ζωής, διότι αποτελούν μόνιμη βλάβη του δέρματος (ραγάδες). Συνήθως εμφανίζονται εκεί όπου το δέρμα είναι πιο μαλακό και λεπτό. Δεν πρέπει να συγχέονται με την κυτταρίτιδα. Συχνά συνυπάρχουν, αλλά η παθογένειά τους είναι εντελώς διαφορετική.

Πώς θα τις προλάβετε:
• Αποφύγετε τις αυξομειώσεις στο βάρος σας.
• Ενυδατώνετε σωστά τον οργανισμό σας. Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα.
• Χρησιμοποιείτε καθημερινά ενυδατική κρέμα σώματος. Αν το δέρμα σας είναι υπερβολικά αφυδατωμένο, επιλέξτε κάποιο προϊόν με πλούσια υφή.
• Κάνετε πίλινγκ σώματος 2 φορές την εβδομάδα.

Πώς να τις αντιμετωπίσετε
Καθώς πρόκειται για βλάβη που εντοπίζεται στο δίκτυο των κολλαγόνων ινών του χορίου ή κυρίως δέρματος, στόχος της παρέμβασης είναι η πυκνότητα των ινών κολλαγόνου στα σημεία όπου εμφανίστηκαν οι ραγάδες. Όπως αναφέρει ο Γ. Πέρος, «για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να διεγείρουμε τους ινοβλάστες, δηλαδή τα κύτταρα που παράγουν τις κολλαγόνες ίνες του χορίου».
Αυτό μπορεί να γίνει:
• συντηρητικά, με επιθέματα τα οποία περιέχουν ουσίες που «θρέφουν» και «κινητοποιούν» τους ινοβλάστες. Μερικές από αυτές είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, τα φλαβονοειδή και άλλες φαρμακευτικές και μη ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία ιατρικών καλλυντικών.
• επεμβατικά: Δίνει καλύτερα αποτελέσματα όταν γίνεται σε συνδυασμό με τη συντηρητική αγωγή.

Όπως εξηγεί ο Γ. Πέρος, «για να διεγείρουμε την παραγωγή κολλαγόνου από τους ινοβλάστες, εκμεταλλευόμαστε ένα μηχανισμό που υπάρχει στο δέρμα και του επιτρέπει να "κλείνει" τις πληγές του. Αυτός είναι ο μηχανισμός επούλωσης κατά τον οποίο οι ινοβλάστες καλούνται να επιδιορθώσουν μια βλάβη. Δεν μένει, λοιπόν, παρά να προκαλέσουμε μια "ελεγχόμενη"βλάβη στην περιοχή που θέλουμε να θεραπεύσουμε, προκειμένου να "ξεγελάσουμε" το δέρμα και να το αναγκάσουμε να παραγάγει κολλαγόνο σε τοπικό επίπεδο». Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

γενικα για tis rgades
1) Στην επιφάνεια του δέρματος:
Για την πρόκληση βλάβης, οι ειδικοί χρησιμοποιούν τη μικροδερμοαπόξεση και τα επιφανειακά πίλινγκ. Και με τις δύο μεθόδους αφαιρούνται κάποιες επιφανειακές στιβάδες του δέρματος, διεγείροντάς το να αναπαραχθεί. Απαιτείται προσοχή, καθώς το δέρμα στην περιοχή των ραγάδων είναι πολύ λεπτό.

2) Στα βαθύτερα στρώματα:
Σε αυτή την περίπτωση οι ειδικοί εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, η οποία τούς επιτρέπει να διοχετεύσουν ενέργεια στο βάθος του δέρματος χωρίς, ωστόσο, να επηρεάσουν την επιφάνεια. Αυτό γίνεται είτε με φωτεινή ενέργεια (LASER, IPL) είτε με ραδιοσυχνότητα (RADIOFREQUENCY, RF). Και στις δύο περιπτώσεις η εστίαση ενέργειας στην περιοχή του προβλήματος επιτρέπει τους ειδικούς να διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου από τους ινοβλάστες.Από τη στιγμή που θα εμφανιστούν δεν λένε να φύγουν. Μένουν στους γλουτούς, μηρούς ακόμα και στο στήθος. Ευτυχώς, όμως, μας θυμίζουν ευχάριστες καταστάσεις: τα κιλά που χάσαμε ή την πρόσφατη εγκυμοσύ7νη μας. Μάθε ό,τι χρειάζεσαι για τις ενοχλητικές ραγάδες και αντιμετώπισέ τες!

Οι ραγάδες δεν είναι τίποτε άλλο από μια μορφή ατροφικής ουλής που δημιουργείται εξαιτίας της απότομης και έντονης διάτασης του δέρματος. Μέχρι τώρα οι τεχνικές για την αντιμετώπισή τους δεν ήταν και τόσο αποτελεσματικές. Σήμερα, οι επιστήμονες φαίνεται να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε μια νέα μέθοδο που βασίζεται στην τεχνολογία των λέιζερ. Ο λόγος για την "κλασματική φωτοανάπλαση", την οποία αναλύει ο πλαστικός χειρουργός κ. Αναστάσιος Τσεκούρας.

Από πού προήλθαν οι ραγάδες;
"Μπορεί να οφείλονται σε γρήγορη αύξηση του ύψους κατά την εφηβεία, σε απότομη αυξομείωση του σωματικού βάρους λόγω παχυσαρκίας, στη χρήση κορτικοστεροειδών φαρμάκων είτε, κατά την εγκυμοσύνη, λόγω αύξησης του μεγέθους της μήτρας κυρίως στο 3ο τρίμηνο της κύησης. Βέβαια, πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και η ποιότητα του δέρματος (η κληρονομικότητα) αλλά και το φύλο (οι άντρες εμφανίζουν σε πολύ μικρότερο ποσοστό ραγάδες απ’ ό,τι οι γυναίκες). Παρ’ όλα αυτά, η ένταση και η έκταση του προβλήματος ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο".

Είναι ραγάδες ή κάτι άλλο;
Η εμφάνιση των ραγάδων είναι χαρακτηριστική και αναγνωρίζονται πολύ εύκολα. Όπως μας ενημερώνει ο κ. Τσεκούρας, οι ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο χόριο διαχωρίζονται σχηματίζοντας γραμμώσεις στην επιφάνεια του δέρματος. Οι γραμμές αυτές στην αρχή έχουν ένα ερυθρό-ιώδες χρώμα λόγω υπεραιμίας, σταδιακά όμως αποχρωματίζονται, μέχρις ότου καταλήξουν σε ανοιχτότερο τόνο από αυτόν του φυσιολογικού δέρματος. Αποτελούν μόνιμη βλάβη του δέρματος, το οποίο στην όψη είναι στιλπνό, ενώ στην αφή υπάρχει αίσθηση λέπτυνσης του δέρματος (αίσθημα κενού στην πίεση) και εύκολης ρυτίδωσης της επιδερμίδας.

Πώς αντιμετωπίζονται;
"Καθώς πρόκειται για βλάβη που εντοπίζεται στο δίκτυο των κολλαγόνων ινών, στόχος της παρέμβασης είναι να αυξηθεί η πυκνότητα των ινών κολλαγόνου στα σημεία όπου εμφανίστηκαν οι ραγάδες. Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να στοχεύσουμε στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, διεγείροντας τους ινοβλάστες, δηλαδή τα κύτταρα που παράγουν το κολλαγόνο. Αυτό γίνεται με τη χρήση εξειδικευμένων μηχανημάτων, με τα οποία εκμεταλλευόμαστε τις δυνατότητες της τεχνολογίας των laser, που μας επιτρέπει να διοχετεύσουμε ενέργεια στο βάθος του δέρματος, χωρίς να προκαλέσουμε επιφανειακή βλάβη".

Το νέο λέιζερ:
Παρότι έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί αρκετά laser (IPL, ραδιοσυχνότητες, laser παλμικής χρωστικής), τελευταία μια καινούργια τεχνολογία, η τεχνολογία Fractional ("κλασματική» φωτοανάπλαση"), φαίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των ήδη ώριμων ραγάδων (δηλαδή των άσπρων), που μέχρι πρότινος είχαν και τα πιο φτωχά θεραπευτικά αποτελέσματα.

Με αυτή την τεχνική η δέσμη του laser διασπάται σε επιμέρους δέσμες ανάλογα με το βάθος διείσδυσης που ο ειδικός θέλει να επιτύχει, κι έτσι μπορεί να δράσει σε όλο το βάθος του δέρματος, διοχετεύοντας την απαραίτητη ισχύ ώστε να έχει την πλήρη ανάπλασή του. Ο κύριος εκφραστής αυτής της τεχνολογίας είναι ένα νέο laser, το Mosaic Hp, που είναι η τελευταία εξέλιξη στα laser με τεχνολογία "κλασματικής" φωτοανάπλασης. Η συγκεκριμένη τεχνολογία εφαρμόζεται τα τελευταία δύο χρόνια και άλλαξε πολλά από τα έως τώρα δεδομένα σχετικά με τη δυναμική των laser στη λείανση και λάμψη της επιδερμίδας και τη σύσφιγξη του δέρματος. Το Μοsaic Hp εφαρμόζει την τεχνολογία «χαοτικής σάρωσης» στη δέσμη εφαρμογής, επιτυγχάνοντας τα αποτελέσματα των απολεπιστικών laser, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει την ασφάλεια των laser που δεν τραυματίζουν την επιδερμίδα.

Πώς εφαρμόζεται;
Όπως μας ενημερώνει ο κ. Τσεκούρας, μέσω ειδικών κεφαλών με αισθητήρες και με τη βοήθεια εξειδικευμένου scanner η ενέργεια διοχετεύεται με μικροσκοπικές δέσμες μέχρι τα βαθύτερα στρώματα στο χόριο του δέρματος.

Ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα o γιατρός να τροποποιεί συνεχώς κατά τη διάρκεια της θεραπείας τις επιμέρους παραμέτρους, αναλόγως με την ποιότητα του δέρματος στις περιοχές εφαρμογής. Με την τεχνολογία της "χαοτικής σάρωσης" μόνο το 20% της επιφάνειας του δέρματος που βρίσκεται υπό θεραπεία υφίσταται τραυματισμό, ενώ το υπόλοιπο 80% παραμένει ανέπαφο. Αντιθέτως, τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος που στοχεύονται μέσα από τη θεραπεία (στο χόριο) ερεθίζονται σε όλη τους την έκταση (100%), με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της παραγωγής νέου κολλαγόνου και ελαστίνης με αυξημένους ρυθμούς, επιτυγχάνοντας τη δυναμική ανάπλαση του δέρματος.

Πόσο διαρκεί & πόσο κοστίζει η θεραπεία;
Η θεραπεία διαρκεί 20-30 λεπτά, είναι ανώδυνη και παρουσιάζει μόνο έναν ήπιο ερεθισμό, που υποχωρεί σε 12-24 ώρες, χωρίς να χρειαστεί ο ασθενής να παραμείνει εκτός δραστηριοτήτων.

Συνήθως χρειάζονται 4-6 θεραπείες με μεσοδιάστημα ενός μήνα μεταξύ τους και το κόστος ανά θεραπεία ξεκινά από 200 ευρώ.

Και το αποτέλεσμα;
Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά όχι μόνο στην αντιμετώπιση των ραγάδων, αλλά και στη σύσφιγξη του δέρματος σε πρόσωπο και λαιμό και στη λείανση κάθε είδους ουλής (ουλών ακμής, έπειτα από εγκαύματα, χηλοειδή, μετεγχειρητικές) και των βαθιών ρυτίδων, όπως π.χ. οι περιστοματικές ρυτίδες του καπνιστή. Ωστόσο, όπως μας λέει ο κ. Τσεκούρας, καλό είναι να γνωρίζουμε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες, όπως ότι:

1. Ο αριθμός των θεραπειών θα εξαρτηθεί από τη φύση του προβλήματος, αφού ο ειδικός εκτιμήσει επιμέρους παραμέτρους, όπως ηλικία, μηχανισμός δημιουργίας, χρόνος που πέρασε από την εγκατάστασή τους.

2. Το σημαντικότερο όφελος της θεραπείας είναι το γεγονός ότι το κολλαγόνο και η ελαστίνη συνεχίζουν να αναγεννώνται και να βελτιώνονται για μήνες μετά το τέλος των συνεδριών.

3. Οι βελτιώσεις στις κόκκινες ραγάδες φτάνουν σε ποσοστά 85%-90%, αντίθετα στις λευκές ραγάδες τα ποσοστά βελτίωσης είναι συνήθως μικρότερα.

4. Οι ραγάδες αποτελούν ένα είδος ουλών του δέρματος. Αυτό σημαίνει πως ο κύριος στόχος μας είναι πάντα η βελτίωσή τους και όχι απαραίτητα η εξαφάνισή τους.

Ξέχνα τις ραγάδες μια για πάντα

Μπορεί να έκαναν την εμφάνιση τους σε διάφορα σημεία στο κορμάκι σου εδώ και χρόνια, αλλά συνεχίζουν να σε ταλαιπωρούν με την ύπαρξη τους μέχρι και σήμερα. Μάθε τι μπορείς να κάνεις για να περιορίσεις όσο μπορείς τις λεπτές αντιαισθητικές γραμμούλες στα πιο hot σημεία του σώματος σου!

Πες ναι στο νερό: για μια ακόμη φορά. Το μεγαλύτερο μυστικό ομορφιάς, σου παρέχεται δωρεάν από τη φύση και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάς! Βάλε τουλάχιστον ένα λίτρο νερό στο ημερήσιο πρόγραμμα σου και δες την ελαστικότητα του δέρματος σου να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Θυμήσου την απολέπιση: τουλάχιστον κάθε 15 ημέρες! Έτσι θα απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματος σου και τα νέα κύτταρα σου θα μπορούν να αναπτυχθούν και καλωσόρισε το νέο, ελαστικό σου δέρμα!
Πολέμησε με τα σωστά εργαλεία και νίκησε τις ραγάδες!
Πολέμησε με τα σωστά εργαλεία και
νίκησε τις ραγάδες!

Την καρύδα και τα μάτια σου: και ξέχνα τις ραγάδες! Επίλεξε κρέμα σώματος ή λάδι σώματος από καρύδα και κάνε καθημερινά μασάζ στις περιοχές με ραγάδες. Η καρύδα ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος και βοηθά στην ανάπλαση των κυττάρων, δε θα πιστεύεις στα μάτια σου!

Πες ναι στη βιταμίνη Ε: φρόντισε η διατροφή σου να είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, που θα βρεις στα αμύγδαλα και το σπανάκι ή ακόμη καλύτερα προτίμησε ενυδατική κρέμα πλούσια σε βιταμίνη Ε και άπλωσε την απευθείας στις προβληματικές περιοχές.

Μην το φας, κάνε μασάζ με ελαιόλαδο: ένα μυστικό που έχει χρησιμοποιηθεί από πολλές γενιές γυναικών για την επούλωση πληγών ή σημαδιών. Δοκίμασε το και εσύ κάνοντας μασάζ με ελαιόλαδο στις περιοχές που έχουν πρόβλημα. Θα δεις τα σημάδια να υποχωρούν μετά από λίγους μήνες χρήσης.

Γενικά, προσπάθησε να διατηρείς ένα σταθερό βάρος αποφεύγοντας έτσι τις αυξομειώσεις βάρους που δημιουργούν τις ραγάδες και αν ακολουθήσεις τα παραπάνω βήματα θα δεις την υφή του δέρματος σου να αλλάζει προς το καλύτερο και τις ραγάδες να υποχωρούν μια για πάντα!
avatar
KaTeRiNa 7

Αριθμός μηνυμάτων : 428
Ημερομηνία εγγραφής : 29/12/2009
Ηλικία : 24
Τόπος : ston kosmo m mazi me to mwro m |L|

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://e-girlande-boy.forummotion.com/forum.htm

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης