10 ΑΛΗΘΕΙΕΣ για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στο δέρμα.

Πήγαινε κάτω

10 ΑΛΗΘΕΙΕΣ για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στο δέρμα.

Δημοσίευση  KaTeRiNa 7 Την / Το Δευ Αυγ 02, 2010 9:14 pm

Το κάπνισμα, μαζί με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και το άγχος θεωρούνται από την επιστήμη οι τρεις βασικοί παράγοντες πρόωρης γήρανσης. Πριν λοιπόν ανάψετε το επόμενο τσιγάρο, διαβάστε μερικές πολύ χρήσιμες πληροφορίες για το τι ακριβώς κάνετε στο δέρμα σας όσο δεν απαλλάσσετε από την κακή σας συνήθεια.

1 Κάθε φορά που εισπνέετε τον καπνό του τσιγάρου περισσότερες από τρία εκατομμύρια ελεύθερες ρίζες παράγονται στα πνευμόνια σας, μολύνοντας τον οργανισμό, με αποτέλεσμα η λειτουργία του δερματικού φραγμού να διαταράσσεται και ο αντιοξειδωτικός μηχανισμός άμυνας του δέρματος να μειώνεται.

2 Το 1985 ο όρος «πρόσωπο καπνιστή» προστέθηκε στο ιατρικό λεξικό. Τα χαρακτηριστικά του που το κάνουν να δείχνει μεγαλύτερο από τη φυσική του ηλικία ορίζονται ως εξής: «Γραμμές ή ρυτίδες, ορατές κυρίως στις γωνίες των χειλιών και στις εξωτερικές γωνίες των ματιών, αλλά και βαθιές γραμμές στα μάγουλα, στην περιοχή μεταξύ της μύτης και του άνω χείλους ή και στο σαγόνι».

3 Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4.000 τοξικές χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες απορροφώνται από το αίμα και διεισδύουν στη δομή του δέρματος.

4 Το κάπνισμα προκαλεί συστολή των αγγείων στα ανώτερα στρώματα του δέρματος, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η τάση του οξυγόνου (υποξαιμία). ΄Εχει βρεθεί ότι ένα πακέτο τσιγάρα μπορεί να προκαλέσει υποξαιμία στο δέρμα για μια ολόκληρη μέρα.

5 Έχει παρατηρηθεί από αλλεπάλληλες μελέτες στην παραγωγή κολλαγόνου και διαταραχές στη σύνθεση της ελαστίνης. Πράγμα που σημαίνει ότι το κάπνισμα ευθύνεται για την πρόωρη χαλάρωση του δέρματος και το σχηματισμό ρυτίδων.

Οι εχθροί της γήρανσης του δέρματος.


Η ηλιοθεραπεία: Λίγος ήλιος κάνει καλό γιατί φτιάχνει τη διάθεση και προάγει την παραγωγή βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη όχι μόνο για την υγεία των οστών αλλά και για την πρόληψη από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως φανερώνουν τα νεότερα επιστημονικά στοιχεία. Ωστόσο, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο αντεδείκνυται γιατί γερνάει πρόωρα την επιδερμίδα, δημιουργεί κηλίδες και αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. Γι αυτό πρέπει να χρησιμοποιείτε χειμώνα καλοκαίρι αντιηλιακό προϊόν στο πρόσωπο με δείκτη SPF 25+, ή ακόμα υψηλότερο (35+) αν έχετε πολύ ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα.Το αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ- ακόμα και περιστασιακά προάγει τη γήρανση του δέρματος, καθώς επιταχύνει την αφυδάτωσή του και συμβάλλει στην εμφάνιση ευρυαγγειών λόγω διάρρηξης των τοιχωμάτων των τριχοειδών αγγείων.Η έλλειψη ύπνου: Ο βραδινός ύπνος είναι αναντικατάστατος γιατί η έκκριση μελατονίνης που προκαλεί το αίσθημα της νύστας διεγείρει ταυτόχρονα τους επανορθωτικούς μηχανισμούς της επιδερμίδας, οι οποίοι αποκαθιστούν τις φθορές από τις εξωτερικές επιθέσεις.

Το κάπνισμα: Ο καπνός του τσιγάρου προάγει τη δημιουργία ελευθέρων ριζών που ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Γι' αυτό άλλωστε οι καπνιστές άντρες και γυναίκες- έχουν βαθύτερες ρυτίδες από τους μη καπνιστές της ίδιας ηλικίας, ενώ συνήθως εμφανίζουν και τις λεπτές κάθετες πτυχώσεις στην περιοχή του άνω χείλους που είναι γνωστές με την ονομασία ρυτίδες του καπνιστή.

Οι στερητικές (crash) δίαιτες: Οι αυστηρές, μονοφαγικές και χημικές δίαιτες, που στερούν τον οργανισμό από ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος. Επιπλέον, επειδή οδηγούν σε διαρκή αυξομείωση του βάρους λόγω του φαινομένου γιο γιο ευνοούν τη χαλάρωση του δέρματος στο πρόσωπο και το σώμα.

Ο καφές: Επειδή είναι διουρητικός όπως και το αλκοόλ- επιταχύνει την αφυδάτωση του δέρματος και το καθιστούν περισσότερο ευάλωτο στις περιβαλλοντικές επιθέσεις. Επίσης η καφεϊνη, εμποδίζει την απορρόφηση διαφόρων θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγεία όλων των ιστών του σώματος άρα και της επιδερμίδας.

6 Το δέρμα του καπνιστή είναι συνήθως πιο λεπτό εξαιτίας της κακής κυκλοφορίας του αίματος, γεγονός που «συμμετέχει» στην πρόωρη γήρανση. Το απέδειξε μεταξύ άλλων μια πρωτοποριακή μελέτη σε 25 ζευγάρια μονοζυγωτικών διδύμων, με το ένα μέλος κάθε ζευγαριού να είναι συστηματικός καπνιστής και το άλλο να μην έχει καπνίσει καθόλου. Χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό, οι επιστήμονες βρήκαν πολύ σημαντικές διαφορές στο πάχος του δέρματος, με τους καπνιστές να έχουν από 25% έως και 40% πιο λεπτό δέρμα από τα αδέλφια τους που δεν είχαν καπνίσει.

7 Σχεδόν σταθερά ευρήματα στους καπνιστές είναι το σταχτί χρώμα της επιδερμίδας και τα συμπτώματα ξηρότητας.

8 Στις γυναίκες καπνίστριες παρατηρείται συχνά αρρενοποίηση του προσώπου με τραχύτητα και αυξημένο τρίχωμα.

9 Το κάπνισμα ευθύνεται για τη μείωση της αντιγηραντικής βιταμίνης Α στο δέρμα, καθώς και για την εξουδετέρωση της βιταμίνης C που είναι απαραίτητη για το χρηματισμό κολλαγόνου.

10 Οι αλλαγές στο δέρμα έπειτα από 10 χρόνια συστηματικού καπνίσματος είναι μη αναστρέψιμες.

10 ΑΛΗΘΕΙΕΣ για τα αντιγηραντικά προϊόντα.


Είναι φανερό ότι οι ρυτίδες είναι η υπ' αριθμόν 1 πρόκληση στον κλάδο της κοσμετολογίας και η αντιμετώπισή τους το υπ' αριθμόν 1 ζητούμενο των γυναικών άνω των 30. Το δύσκολο να βρεθεί η άκρη του μίτου για την επιλογή επιστημονικά τεκμηριωμένων αντιγηραντικών ουσιών μέσα από το λαβύρινθο των άπειρων προϊόντων που προτείνουν οι εταιρίες καλλυντικών.1 Η βιταμίνη Α μπορεί να μειώσει το βάθος των ρυτίδων, κυρίως λόγω της ελαφριάς φλεγμονώδους δράσης της που «φουσκώνει» το δέρμα, κάνοντας τις ρυτίδες να δείχνουν λιγότερο βαθιές.

2 Η βιταμίνη C μπορεί να δώσει λάμψη στο δέρμα αφού τονώσει την κυκλοφορία του αίματος, αλλά και την παραγωγή κολλαγόνου.

3 Τα άλφα υδροξυοξέα (ΑΗΑς ή οξέα φρούτων) βελτιώνουν την εμφάνιση της επιδερμίδας επιταχύνοντας την αποβολή των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια του δέρματος.

4 Τα ρετινοειδή είναι χημικά που κάνουν το δέρμα να παράγει νέα κύτταρα πιο γρήγορα, κάνοντάς το παράλληλα πιο πυκνό και πιο συμπαγές. ΄Επειτα από χρήση 30-60 ημερών η επιδερμίδα γίνεται πιο λεία και οι λεπτές γραμμές λιγότερο ορατές. ΄Ένα εξάμηνο χρήσης δίνει το μέγιστο της ευεργετικής επίδρασης των ρετινοειδών και βελτιώσεις στο δέρμα δεν παρατηρούνται στη συνέχεια. Με τη διακοπή της εφαρμογής τους, ωστόσο, το δέρμα σταδιακά επιστρέφει στην αρχική του κατάσταση, γι' αυτό προτείνεται η διαρκής εφαρμογή τους. Τα ρετινοειδή δεν μπορούν να δράσουν διορθωτικά σε βαθιά χαραγμένες ρυτίδες.

5 Για να δράσουν τα προϊόντα πρέπει να περιέχουν ικανή ποσότητα αντιρυτιδικών ουσιών. Διαφορετικά το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η ενυδάτωση του δέρματος, που προστατεύει μεν από το σχηματισμό νέων ρυτίδων, δεν «σβήνει» όμως όσες ήδη υπάρχουν.

6 Δεν υπάρχει «θαυματουργό» συστατικό που να αποτελεί ελιξίριο νεότητας.

7 Τα ρετινοειδή, για παράδειγμα, μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα προκαλώντας από ξηρότητα και ξεφλούδισμα έως κοκκινίλες, φαγούρα και αίσθηση «τραβήγματος».

8 Τα ΑΗΑς επίσης μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς αν το δέρμα εκτεθεί στον ήλιο.

9 Οι αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να έχουν και αντιγηραντική δράση.

10 Κανένα αντιγηραντικό προϊόν δεν μπορεί να βοηθήσει το δέρμα, αν το «σαμποτάρετε» εκ των έσω, αν δηλαδή τροφοδοτείτε με κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένες τροφές, αντί για φρέσκα λαχανικά και φρούτα.
avatar
KaTeRiNa 7

Αριθμός μηνυμάτων : 428
Ημερομηνία εγγραφής : 29/12/2009
Ηλικία : 24
Τόπος : ston kosmo m mazi me to mwro m |L|

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://e-girlande-boy.forummotion.com/forum.htm

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης